Arak C.E.O. Headquarter

Status :Competition (Second prize winner) | Year: 2021 |Type: Civic & Public Buildings | Location : Arak, Iran

The main challenge here was to design a space for engineers and architects to interact during the paper works and presence in the building. The vertical void defines the entrance, also forms the specific characteristics of the volume and its coherence with the city, which activates the back yard and southern part of the site. The vertical void is the negative space in the building. It organizes the interior spaces around it and creates a visual connection between all the levels. The waiting hall is one of the considerable parts of the building due to its majority of clients. Therefore its located by the entrance on the ground floor. The amphitheater, gallery, and event space are on the below Ground Floor.

تعامل میان مهندسان، مسئله ی اصلی ما در طراحی ساختمان نظام مهندسی اراک بود. مکانی که مهندسان بتوانند در حین انجام امور اداری در تعامل با یکدیگر قرار گیرند. ووید افقی با شکافتن حجم بنا علاوه بر تعریف ورودی، معرف شخصیت بنا و رابطی میان شهر و حیاط پروژه می باشد؛ اتفاقی که به فعال شدن حیاط و جبهه ی جنوبی بنا کمک می کند. ووید عمودی نیز بعنوان فضای منفی فعال در پروژه، ضمن سازماندهی فضاهای داخلی در اطراف خود، اتفاقات مختلف درون پروژه را بطور همزمان قابل درک می نماید. فضای انتظار از اصلی ترین فضاهای پروژه است که به دلیل حجم بالای مراجعه، در طبقه ی همکف و در ارتباط نزدیک با ورودی بنا قرار دارد. سالن همایش با قرارگیری در طبقه ی منفی یک بطور مستقل از سایر قسمت های مجموعه، محلی برای برگزاری رویدادها، همایش ها و نمایشگاه ها می باشد.پوشیدگی نما در جبهه شمالی و گشودگی آن در جبهه ی جنوبی، از تصمیم گیری های مهم پروژه بود که منجر به خلوص نمای اصلی و شفافیت در جبهه نورگیر گردید.

Principal architect: Farnaz Manzour, Mehdi Taheri
Technical drawings: Arezoo Baniasadi, Ali Goodarz